Speedtest meting. Test je internetsnelheid met onze speedtest meter!
Door de snelheid van je internetverbinding te meten, kun je testen of jouw internetprovider wel de optimale breedband snelheid biedt.
Doe nu de onafhankelijke speed test!
Vergelijk internetaanbieders
Speedtest
Speedtest is een veelgebruikte tool voor internetgebruikers. Een belangrijke testtool voor iedereen die zich in meer of mindere mate bezighoudt met onlineactiviteiten: Online surfen, gamen, websites bezoeken en websites bouwen.
- Wat is een speedtest
- Waarom een speedtest uitvoeren belangrijk is
- Internetsnelheid
- Upload- en downloadsnelheid
- Internetsnelheid testen
- Waar je op moet letten bij een internetsnelheid meting
- Speedtest in 3 stappen
- Veelgestelde vragen over de speedtest
- Conclusie
- Gratis service om je internet speed te testen
- Tips en trucs voor een snellere breedband verbinding
Wat is een speedtest
Een speedtest is dé manier om je internetsnelheid te meten. Want, iedereen wil razendsnel internetten. Maar hoe weet je wat je upload en download snelheid is? Het antwoord ligt voor handen. Met de speedtest kun je binnen enkele seconden meten wat jouw internetsnelheid is. Oftewel hoe snel surf jij over het world wide web.
De speedtest meet, analyseert, en vergelijkt binnen enkele seconden je internetconnectie. Het maakt niet uit of je werkzaam bent op een pc, Mac, mobiel of tablet (wifi, ethernet, CPL, prive). Het resultaat is de snelheid van je ADSL-bandbreedte, kabel of optische vezel. De snelheid wordt aangeduid in Megabit per seconde (Mbps of Mb/s).
Het principe van de snelheidstest is dat de speedtool je binnen enkele seconden laat zien wat de werkelijke snelheid is vergeleken met de theoretische internetsnelheid (zoals in je contract vermeldt).
Het kost je niets en je bent ook tot niets verplicht.
De test geeft inzicht in de kwaliteit van je internetverbinding. Door de snelheid van je ADSL, kabel- of glasvezellijn te meten, kom je achter de werkelijke capaciteit. Dit geeft je tegelijk een goed beeld of er ergens verstorende factoren zijn die de webspeed van je verbinding beïnvloeden. (ANKER NAAR VERSTORENDE FACTOREN)
Waarom een speedtest belangrijk is
Maandelijks betaal je een behoorlijk bedrag voor TV, internet en bellen. Daar wil je natuurlijk wat voor terug zien. Bijvoorbeeld snel kunnen internetten. Als je een website bezoekt, dan is wachten op het laden van een website frustrerend. Het is ook algemeen bekend dat website bezoekers afhaken als een website te traag is.
Wanneer je je abonneert op een internetcontract in Nederland, geeft je provider je de theoretisch maximaal haalbare verbindingssnelheid die je kunt ervaren. Maar in werkelijkheid ervaren veel mensen dat hun verbinding vaak veel langzamer is dan wat werd beloofd door de internetprovider.
De enige manier om echt te weten wat je exacte bandbreedte is, is door het op de proef te stellen.
Een speedtest kan helpen bij het identificeren van mogelijke verbindingsproblemen en helpt je te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe deze te verhelpen. Bijvoorbeeld als je ADSL- of glasvezelverbinding abrupt begint te vertragen zonder duidelijke reden.
De oorzaak van een trage verbinding ligt namelijk niet altijd aan de website. Je eigen verbindingssnelheid speelt ook een belangrijke rol. Dus heb je een trage internetverbinding of wil je gewoon weten wat je werkelijke verbindingssnelheid is? Met de flowtest van Ookla kun je op vergelijk-assistent direct de bandbreedte meten. De speedtool werk ongeacht de gebruikte technologie (DSL, kabel, glasvezel of 4G)
Een speedtest levert je een aantal belangrijke indicatoren op:
De downloadsnelheid, in megabytes per seconde (Mbps)
De uploadsnelheid, in megabytes per seconde (Mbps)
De latentie, in milliseconden (ms)
Het zal ook informatie ophalen zoals je IP-adres en je internetbrowser.
Bandbreedte snelheid wordt gemeten in megabytes per seconde (Mbps), wat overeenkomt met de hoeveelheid gegevens die in één seconde worden overgedragen.
Internetsnelheid
Internetsnelheid wordt een steeds belangrijker aspect in ons dagelijks leven. We zijn steeds meer online. Websites worden geavanceerder en het dataverkeer wat over de lijn gaat groeit exponentieel. Daartegenover worden de eisen van de gevorderde internetter steeds groter.
Internet hosting bedrijven en providers doen hun uiterste best om de snelste internetverbindingen te kunnen bieden tegen de laagste prijzen. Uiteindelijk gaat het om de user experience. Hoe ervaart de gebruiker de werking en snelheid van een webapplicatie of website.
Je internetsnelheid is sterk afhankelijk van de plek waar je woont, je internetprovider en je apparatuur. Maar vooral wat voor soort internetaansluiting je hebt (analoog, ISDN, ADSL, kabel of glasvezel. Hier lees je meer over internetsnelheid.
Het merendeel van de huishoudens in Nederland beschikt over een koperaansluiting. Bij internet via een koperaansluiting wordt gebruik gemaakt van het traditionele telefoonnetwerk. De maximaal haalbare internetsnelheid is dan afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je woning van de wijkcentrale af staat, hoe minder groot de kans is dat je het maximaal haalbare internetsnelheid haalt.
Upload- en downloadsnelheid
Downloadsnelheid is de belangrijkste factor waarmee rekening wordt gehouden bij het bepalen van de snelheid van een lijn. Het is een meting van hoe snel jouw apparaat gegevens van internet ontvangt. De meeste internetverbindingen downloaden veel sneller dan ze uploaden en de meeste webactiviteiten, zoals online browsen en video’s streamen, zijn voornamelijk afhankelijk van het downloaden van gegevens. Hoe hoger het getal dat je snelheidstest geeft, hoe beter.
Omgekeerd meet uploadsnelheid hoe snel je apparaat gegevens naar internet verzendt. De meeste internetverbindingen worden veel sneller gedownload dan ze uploaden. En net als bij de downloadsnelheid, hoe hoger het nummer, hoe beter.
Latentie, ook bekend als ping, is de hoeveelheid tijd die het duurt voordat gegevens die vanaf je computer zijn verzonden, een andere aangesloten computer bereiken en vervolgens terugkeren. Hoe hoger de latentieperiode, hoe langer de responstijd is. Dus hoe lager de latentie, hoe beter.
Internet snelheid testen
Internetsnelheid testen is eenvoudig en kosteloos. Je hebt hier geen specifieke apparatuur voor nodig. Start de “speedtest” en onderzoek de resultaten. Lees hier hoe er wordt omgegaan met jouw privacy.
Je kunt je internetsnelheid op twee verschillende manieren meten. Draadloos of bekabeld.
Speedtest draadloos
Doe je de speedtest draadloos, zorg dan dat je via wifi verbonden met het internet. Via wifi maak je gebruik van een draadloze connectie met je modem. Je modem is via kabel verbonden met het netwerk van de provider. Maar binnenshuis worden de signalen via radiogolven (wifisignalen) overgebracht naar alle apparaten waarmee je een wifiverbinding kunt maken.
Speedtest met kabel
Doe je de snelheidsmeting via een bekabelde verbinding, zorg er dan voor dat je computer via een kabel (UTP) naar je modem verbonden is met het internet. Bij een speedtest met kabel heb je geen last van storende factoren die het wifisignaal kunnen beïnvloeden.
Om een nauwkeurige snelheidsmeting van je bandbreedte te doen, is het aan te raden om dat eerst te doen met een computer die via een kabel naar de modem verbinding maakt met het internet. Je hebt dan geen last van storende elementen die ook van invloed zijn op de internetsnelheid.
Waar moet je op letten bij de speedtest”
Alle externe factoren die de internetsnelheid kunnen beïnvloeden moet je, voor zover mogelijk, uitsluiten. Maar doe dat pas als je niet tevreden bent over de uitkomsten van de speedtest, of als je gewoon wilt meten wat de maximaal haalbare upload en download snelheid is. Anders is het namelijk niet echt nodig en kost het je onnodig tijd.
De volgende aspecten kunnen interferentie veroorzaken:
- Router en netwerk
Een router wordt vaak gebruikt om meerdere computers met internet te verbinden. Een niet goed werkende router kan echter ook interferentie (storing) teweegbrengen. Zorg in ieder geval voor voldoende capaciteit van je router (als je die hebt). Onderzoek of je router goed beveiligd is. Als dat niet het geval is loop je het risico dat derden ongewild en zonder jouw medeweten gebruik maken van je internetverbinding. Zijn er meerdere computers via een netwerk met elkaar verbonden, dan wordt de internetsnelheid verdeeld over de werkstations. - Computer
Je computer kan een flink vertragende factor zijn. De aanwezigheid van een virus of Trojaans paard, slechte firewall configuratie of het uitvoeren van bepaalde processen (denk aan opslaan, antivirussoftware, scans, etc) kunnen de verbinding ook behoorlijk vertragen.
Speedtest in 3 stappen
- Is je computer via wifi verbonden met het internet? Voer dan de speedtest uit.
- Vergelijk de meetresultaten met je huidige abonnement. Zijn de upload en download snelheden lager dan wat in je abonnement vermeld staat? Volg dan stap 3. Liggen de resultaten dicht in de buurt met wat er in het contract staat, dan valt er met het huidige internet contract weinig te verbeteren.Je wifisignaal is goed en er zijn geen tot weinig storende factoren. Het kan natuurlijk zijn dat je ondanks de positieve uitslag toch meer internetsnelheid wilt. Dan is het geen gek idee om de internetaanbieders eens met elkaar te vergelijk. Je kunt dan weer opnieuw bezien of het oversluiten naar een nieuwe aanbieder voor jou interessant is.
- Sluit nu met een internetkabel de computer aan op de modem. Doe opnieuw de speedtest en bekijk of de resultaten nu beter zijn. Is dat niet het geval dan is het verstandig om contact op te nemen met je internetprovider.
Conclusie
- Een speedtest uitvoeren bied je meer inzicht in je internetsnelheid
- Door een snelheidsmeting regelmatig uit te voeren weet je of je internetprovider nog steeds voldoende bandbreedte biedt.
- Internetsnelheid en internetproviders met elkaar vergelijken kan je geld besparen
- Ben je aangesloten door middel van een koperaansluiting, dan is de afstand van je woning naar de wijkcentrale bepalend. Woon je in het buitengebied dan is je internetsnelheid meestal een stuk lager.
- Er zijn veel factoren die interferentie kunnen veroorzaken. Denk aan dikke muren, elektrische apparaten (magnetron, radio, wasmachine, etc). Maar ook zaken als je eigen computer, router of netwerk kunnen storende elementen zijn.
- Het loont de moeite om de speedtest zowel draadloos als bekabeld te doen.
- Test online je internetsnelheid en kom erachter wat jouw upload en download snelheid is
- Binnen enkele seconden heb jij een onafhankelijk testresultaat. Je ziet direct hoeveel Mb/s je kunt uploaden en downloaden.
- Vergelijk de resultaten met het contract van je huidige internetaanbieder.
- Niet tevreden? Vergelijk online internetaanbieders en vind de provider die jou de beste deal kan leveren. Een aantrekkelijk abonnement met veel Mb/s voor een gunstig maandbedrag.
- Een speedtest regelmatig uitvoeren heeft voordelen.
Speedtest van Ookla is de ultieme manier om de snelheid en prestaties van je internetverbinding te testen. Elke dag worden meer dan tien miljoen unieke tests geiniteerd door actieve gebruikers. Sinds de oprichting van Ookla in 2006 is er een ongeëvenaard totaal van meer dan 25 miljard tests met de Speedtest tool uitgevoerd.
Gedreven naar tranparantie in prestaties van netwerken, is de grootste drijfveer. Of het nu gaat om het helpen van internetgebruikers om de snelheid van hun individuele verbindingen te beoordelen of het publiceren van analyses over de toestand van de wereldwijde markten en gerelateerde trends, het team van Ookla is altijd bezig gegevens te leveren die het internet voor iedereen beter en sneller maken.
Speedtest is momenteel beschikbaar voor internet en om te downloaden op iOS, Android, macOS, Windows, Google Chrome en Apple TV.
Ookla, het bedrijf achter Speedtest, is wereldleider op het gebied van toepassingen voor het testen van vaste breedband- en mobiele netwerken, gegevens en analyses. Als gevolg van het testvolume op alle Speedtest-platforms beschikt Ookla over de meest uitgebreide analyses over wereldwijde internetprestaties en toegankelijkheid. Ookla transformeert deze miljarden praktijktests in essentiële onderzoekstools. Het vlaggenschip enterprise-product van het bedrijf, Speedtest Intelligence®, wordt gebruikt door ISP’s, luchtvaartmaatschappijen, bedrijven, universiteiten en overheidsinstanties die vertrouwen op de inzet van Ookla voor kwaliteit en neutraliteit.
Veelgestelde vragen over de speedtest
Zijn er kosten aan de speedtest verbonden?
Het vergelijken van energieleveranciers en de speedtest is helemaal gratis. Doe er je voordeel mee en bespaar op je maandelijkse kosten door de beste deals te vinden.
Wat is de maximale downloadsnelheid van internetverbindingen?
Glasvezel : 1Gb/s
ADSL : 200 Mb/s
Kabel : 600 Mb/s
Wat is een ethernetkabel
Een ethernetkabel is een kabel waarmee je (internet)verbinding kunt maken tussen een router en een ander apparaat. Bijvoorbeeld een computer, stereoinstallatie, tv etc. Denk aan de kwaliteit van een ethernetkabel. Want ook daar zijn verschillen in als het gaat om verbindingssnelheid.
Wat zijn megabits?
Eén megabit per seconde is de maateenheid om aan te geven hoeveel gegevens in één seconde wordt verzonden. Een megabit (Mbit) komt overeen met 1000 kilobits. Haal “bits” en “bytes” niet door elkaar..
Wat is downloaden en uploaden?
Downloaden is niets anders dan overbrengen van gegevens of bestanden. Bijvoorbeeld foto’s, video’s, muziek of afbeeldingen. Hoe groter het bestand hoe langer het downloaden duurt. Hier speelt dus internetsnelheid een belangrijke rol. Het verschil in verbinding bepaalt de duur van het dowloaden.
Wat is interferentie?
Interferentie kan optreden als meerdere apparaten gelijkertijd gebruik maken van dezelfde frequentie. Dus op dezelfde golflengte zitten. Dan hebben we het over interferentie. Beide apparaten zorgen dus beiden voor storing in de communicatie of bestandsoverdracht. Ze werken elkaar tegen, wat zorgt voor een vertraagde internetsnelheid.
Wat is een internetprovider?
Een internetprovider biedt jou de mogelijkheid om gebruik te maken van het world wide web (internet) Via een internetprovider krijg je zelf een aansluiting op het iinternet en de beschikking over emaildressen en ruimte voor bijvoorbeeld een website (hompage).
KPN Speedtest vergelijken
Ben je klant van KPN? Check je internetsnelheid ten opzichte van je technisch haalbare maximum. Hoe snel gaat het uploaden en het downloaden bij jouw KPN internetaanbieder?
Ziggo Speedtest
Voer de Ziggo speedtest uit en bekijk hoe snel het downloaden en uploaden bij jouw Ziggo internetprovider gaat. Ziggo geeft als tip mee om de test altijd met een internetkabel uit te voeren. Dit geeft een betrouwbaarder resultaat.
Fiber snelheidstest
Fiber internetprovider biedt de volgende producten: Alles in 1, bellen, internet en televisie. Meet met de webspeed tester van Fiber de snelheid waarmee je surft op het world wide web.
NLE alles in 1 speedtester
De alles in 1 aanbieder. NLE voorheen de Nederlandse energie maatschappij, is sinds 2005 actief op de Nederlandse energiemarkt.
Tele 2 Snelheidsmeter
Al meer dan 20 jaar geleden is Tele2 de strijd aangegaan om bestaande telemonopolies af te breken. Tele2 heeft het motto: beter, makkelijker en goedkoper.
Tweak internetaanbieder
Tweak is een echt familiebedrijf. De roots van dit internetbedrijf vind je terug bij de techsite tweakers.net.
Meten is weten. Dat geldt zeker ook voor jouw internetsnelheid. Met onze speedtest meet je binnen een handomdraai de upload- en downloadsnelheid. De tooling die we daarvoor gebruiken wordt aangeboden door Ookla. Providers dienen zich sinds begin januari te houden aan de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden. Dat is fijn om te weten. Je kunt hier op vergelijk-wijzer niet alleen de snelheid van je internetabonnement meten, maar ook vergelijken of er nog goedkopere internetaanbieders zijn. Dat bespaart je tijd en geld! werkelijke snelheid meten.
Onafhankelijk webspeed meten
Gratis en zonder voorwaarden
Vergelijk met andere providers
Betere deals vinden
Heb je vragen over de werking van de website? dan kun je via het contactformulier je vraag stellen. Heb je inhoudelijke vragen over een aanbieder van een dienst of verzekering? Neem dan contact op met de betreffende verzekeringsmaatschappij of aanbieder. Wij faciliteren slechts in het vergelijken van aanbieders. Wij zijn onafhankelijk en brengen geen advies uit.